• boeken via een adviseurs

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme - Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker

Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker

De zelfstandige reisadviseurs die aangesloten zijn bij HolidayPlanners hebben een passie voor reizen. Jaarlijks boeken zij vele klanten naar alle uithoeken van de wereld. Zelf reizen ze ook graag en zien met eigen ogen dat toerisme helaas ook gepaard gaat met negatieve effecten op natuur en milieu. Daarvoor willen wij onze ogen niet sluiten, want toerisme is op de lange termijn juist afhankelijk van een mooie natuur, een schone lucht en schoon water.

We weten allemaal dat reizen, zeker met het vliegtuig, niet bepaald milieuvriendelijk is. Het alternatief is thuisblijven en dat is vast niet uw bedoeling. 

Zeker niet gezien het feit dat reizen ook een positieve impact heeft op onze wereld. Veel landen zijn economisch / financieel afhankelijk van toerisme.

We moeten dus bewuster op reis / duurzamer. Maar wat betekent dat precies?

Er worden uiteenlopende omschrijvingen gebruikt voor duurzaam toerisme, maar de definitie van de UNWTO wordt het meest gehanteerd: “Duurzaam toerisme is toerisme dat rekening houdt met bestaande en toekomstige invloeden op economisch gebied, sociaal gebied en de omgeving, rekening houdend met de wensen van bezoekers, reisindustrie, milieu en de ontvangende gemeenschappen. Duurzaam toerisme moet op deze wijze ervoor zorgen dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de natuur en omgeving, dat lokale gemeenschappen worden gerespecteerd en dat de economie op langere termijn wordt geborgd, waarbij de voordelen op redelijke wijze worden verdeeld onder alle betrokken partijen.

Kortom we willen graag reizen voor u organiseren met een positieve impact op mens, milieu en natuur.

HolidayPlanners biedt u de volgende mogelijkheden om duurzamer te reizen:

 • Kies een reis van een organisatie die bewust en verantwoord reizen samenstelt. Uw persoonlijke reisadviseur kan u de juiste organisaties en accommodaties aanbevelen.

In onze keuzes kijken wij naar de volgende aspecten:

Management van de organisatie / accommodatie : effectief duurzaam beheer en naleving van de wet

Eerlijk & lokaal: eerlijke en gelijke behandeling voor werknemers en de bestemming

Cultuurvriendelijk: respect voor lokale gemeenschappen en tradities

Natuur & milieu : welke maatregelen zijn er genomen om de impact minimaal te houden.

En verder:

 • Reis zelf zo bewust en duurzaam mogelijk
 • Compenseer de CO2-uitstoot van uw reis

Wij vinden het belangrijk dat de schoonheid van vakantiebestemmingen ook voor toekomstige generaties behouden blijft!

CO2 neutraal reizen

De hoeveelheid CO2-uitstoot neemt jaarlijks toe en draagt bij aan de opwarming van de aarde. De opwarming van de aarde heeft over de hele wereld gevolgen voor de natuur, onze gezondheid en veiligheid en voor de beschikbaarheid van voedsel en water.

Compenseer de CO2-uitstoot van uw vakantie en steun daarmee duurzame initiatieven van The South Pole Group. South Pole is door de ANVR als CO2-partner gekozen omdat deze organisatie efficiënte CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt.

CO2-uitstoot van uw reis compenseren

Bij HolidayPlanners kunt u ervoor kiezen om de CO2-uitstoot van uw reis te compenseren. Voor een bedrag van € 3,00 p.p. bij reizen in Europa en € 6,00 p.p. bij reizen buiten Europa kunt u met een gerust hart op reis! Uw CO2-uitstoot compensatie wordt geïnvesteerd in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden, voor vermindering van CO2. Op deze manier zorgt u voor toegang tot schone energie en verbetert u de leefomstandigheden van de lokale bevolking.

De projecten die HolidayPlanners steunt zijn:

Zonne-energie in Thailand

Thailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olieimporteur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand. Duurzaam opgewekte energie is dus van essentieel belang om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Schone kookovens in Ghana

Duurzaam toerisme - Schone kookovens in Ghana

In Ghana wordt per hoofd van de bevolking het meeste houtskool van heel West-Afrika gebruikt. De houtskool die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool ontbossing en woestijnvorming. De snelheid waarmee de ontbossing van het regenwoud in Ghana plaatsvindt is een van de hoogste ter wereld.

Windkracht in Taiwan

Duurzaam toerisme - Windkracht in Taiwan

Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstof, die voor ongeveer 98% van de energievoorziening in het land verantwoordelijk zijn. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

Duurzaam toerisme - Wat kunt u doen

Kies voor een groen vervoermiddel

Wij geven u tips om zoveel mogelijk duurzaam en milieubewust te reizen:

 • Vermijd sluimergebruik en trek alle stekkers uit het stopcontact als u op reis gaat.
 • Kies het groenste vervoermiddel; neem bijvoorbeeld de trein i.p.v. het vliegtuig. Binnen Europa kunt u gemakkelijk en snel met de trein reizen. Uw reisadviseur vertelt u er graag alles over.
 • En als u toch vliegt: kies voor een directe vlucht. Een directe vlucht kan zo’n 1000 kg CO2 uitstoot schelen. Dat is een heleboel als u zich bedenkt dat een gemiddeld huishouden 23.000 kg CO2 per jaar uitstoot. Daarnaast is reizen zonder overstap ook een stuk sneller en comfortabeler. Dus doe uzelf en het milieu een plezier.
 • Denk eens aan een wandel- of fietsvakantie; goed voor het milieu én goed voor u.
 • Neem uw eigen zeep en shampoo mee en laat die mini’s staan, laat schoon drinkwater niet onnodig lopen, gebruik handdoeken vaker dan één keer, gooi afval netjes weg en gebruik zo min mogelijk plastic, door bijvoorbeeld een hervulbare waterfles met filter mee te nemen. Het zijn maar een paar voorbeelden van kleine dingen met een groots effect, zeker als iedereen het doet.
 • Boek een verblijf in een eco-hotel of eco-lodge. Uw reisadviseur vertelt u er graag over.
 • Eet en koop zo veel mogelijk lokale producten. Niet lokale producten moeten geïmporteerd worden. Het vervoer hiervan zorgt voor extra CO2-uitstoot en kost geld, wat de producten ook weer duurder maakt. Door lokale producten te eten bent u goedkoper af, eet u lekkerder én bespaart u het milieu.
 • Doe alles met respect voor de natuur.

Lees meer over CO2 compensatie van South Pole Group en uitgebreide projectbeschrijvingen

Rapport op volledig scherm bekijken

Duurzaam toerisme - Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker

Zoek op kaart?